A na drugim miejscu zdecydowanie "Fear..." do spółki z epką.
Koniecznie z.
Naprawdę? Koniecznie? Jak dla mnie nie. Jak dla mnie ta EP-ka to jedno z najgorszych dzieł Pt, nie wliczając w to Sentimental. Reszta to przeciętne piosenki, które wlatują jednym, wylatują drugim uchem. Fear to ich takie takie dzieło - niby dobre i wciągające, nawet bardzo, ale ja już rzadko do niego wracam. Chociaż Anesthetize to najlepsza piosenka Pt, na równi z Sky Moves Sideways często ten album ma za dużo pododnych metalowych riffów i niepotrzebnych zupełnie mocnych gitarowych partii.
Jeśli chodzi o jego
najnowszy album to powiem że jest bardzo dobry i w gruncie rzeczy lepszy od nowego Opetha, chociaż poprzedni jego album mi w ogóle do gustu nie przypadł. Chociaż czerpie z innych zespołów, "No part of Me", utwór tytułowy czy pierwszy drugiej płyty to killery i dzieła najlepsze od czasów ostatniego dzieła PT, które uważam jest jednym z najlepszych porcowych płyt.
In Absentia to przereklamowany album. Oprócz Heartattack in a Layby nie ma tam kompletnego geniuszu, ale tak fajnie uspokaja ten album i jest spójny, nie ma takich potknięć jak na LS A chord that made a milion np. Ale jest fajne trains, spoko riff w Blackest Eyes i Lips of Ashes prawie że no-manowe.
Deadwing jest spoko chociaż jak dla mnie czasami zbyt banalny na Stevena ale Arriving to geniusz.
Stupid Dream - Jedna z top płyt Wilsona - należą się brawa - Utwory jak Don't Hate me, smart kid, Even Less i reszta akustycznych popierdółek to majstersztyki i można słuchać zawsze i wszędzie.
Lightbulb Sun/Recordings - Lightbulb sun to niezbyt udane nagranie jako płyta. Steven próbował połączyć akustyczną gitarę, smyczki i metal i średnio mu to wyszło. Zdarzy się może jedna, dwie dobre piosenki.
Sky Moves Sideways - Najpełniejsze ich dzieło, absolute 1, a napewno jeśli chodzi o dzieła wczesne
Debiut - Średni, liczą się może z 2 piosenki - reszta to shit.
Metanoia, Tripy - Słabe
Up the Downstair - takie 7/10
Signify - OK, oryginalne niby kompozycje ale jakoś sie nie chce tego słuchać ale ciągle jest świeże