Author Topic: Edycja specjalna "Blackwater Park" CD/DVD  (Read 10297 times)

0 Members i 1 Gość przegląda ten wątek.

Luksor

• Mourner
  • *
  • Phantom of the Opera
    • Whiteslope
Odp: Edycja specjalna "Blackwater Park" CD/DVD
« Reply #90 on: 2010-08-15, 08:37:04 »
Opeth - Blackwater Park [legacy edition]
No i jak, coś z DD 5.1 zrobili, czy wydawnictwo nadal jest z tym charakterystycznym defektem?
Seven milestones...
Under a watching autumn eye
Contorted trees are spreading forth
The message of the wind

Callahan

• ?
« Reply #91 on: 2010-08-15, 14:18:56 »
Niestety, nie mam i w najbliższym czasie nie będę miał możliwości sprawdzenia tego na 5.1, ale wątpię, by coś się w tej kwestii zmieniło.

Obejrzałem film na DVD i mając płytę w czytniku skorzystałem z okazji i zgrałem Drappery Falls na dysk, każdy kanał zapisując jako oddzielną ścieżkę. W obu przypadkach wszystko jest ok, nie brakuje żadnej partii i nie ma niczego ponad to, co być powinno. Wątpię, że nagle poprawiono błąd i dostałem poprawną wersję, więc możliwe, że problem ten występuje dopiero gdy płytę czyta odtwarzacz DVD [niemniej nadal nie mogę sprawdzić, czy moja wersja zachowuje się tak samo, jak te z błędem, czy jest ok.
« Last Edit: 2010-08-24, 17:53:42 by Callahan »

lemano

« Reply #92 on: 2010-11-06, 13:53:04 »
A'propos, w/w problem tzw. błędnej ścieżki w ''The Drapery Falls'' dotyczy tylko dżwięku w systemie AC3. Proponuję najprostszy sposób jak to sprawdzić. Potrzebny będzie program DVD Audio Extractor, wersja najlepiej od 4 w górę oraz edytor dżwięków Wave, który odczytuje wave wielokanałowe najlepiej najprostszy i najtańszy czyli Audacity.

Uruchomiamy DVD Audio Extractor zaznaczmy utwór nr. 4, zaznaczamy opcję English AC3 (48kHz 6Ch) następnie w miejscu wyboru kanałów wszystkie -  6 kanałów (można też osobno ale lepiej zrobić jeden plik wówczas lepiej możemy porównać podgląd widma fali dżwiękowej), następnie klikamy start i czekamy na zgranie pliku.

Zgrany plik otwieramy Audacity i analizujemy to co zgraliśmy, czarno na białym widać że ostatnia ściężka jest krótsza od pozostałych, można ją sobie odtworzyć i słychać że owa krótsza ścieżka to po prostu fragment ''Harvest".

To samo można poćwiczyć zanaczając opcję English DTS (48kHz 6Ch), wówczas zobaczymy, że o dziwo wszystko jest w porządku, błędu nie ma!

To tyle w temacie, pozdrawiam

Dziwne że póki co nikt z wydawców w tej sprawie nie zabrał głosu, chyba że coś przeoczyłem.

Voice

• Global Moderathor
  • *
  • Beware of a sharp-edged weapon called human being!
    • Noxiferis
« Reply #93 on: 2011-07-04, 21:07:31 »
Na brytyjskim Amazonie chyba jakas promocja, bo sprzedaja te reedycje 'BP' za niecale 8 funciakow, czyli za polowe polskiej ceny (vide Rockserwis, Allegro itd). Szarpnalem sie (polska cena byla dla mnie zdecydowanie nie do przyjecia) i czekam - zobaczymy, co przyjdzie :]
I had watched the snow all day.
Falling. It never lets up. All day falling.
I lifted my voice and wept out loud,
"So this is life?".

Voice

• Global Moderathor
  • *
  • Beware of a sharp-edged weapon called human being!
    • Noxiferis
« Reply #94 on: 2011-07-08, 12:13:52 »
Znalazlem reedycje BP+DVD na Allegro za niecale 40 PLN. Nowka sztuka. Okazja jakich malo tak na moj gust.
I had watched the snow all day.
Falling. It never lets up. All day falling.
I lifted my voice and wept out loud,
"So this is life?".

lofty-success