Author Topic: Edycja specjalna "Blackwater Park" CD/DVD  (Read 10297 times)

0 Members i 2 Gości przegląda ten wątek.

Luksor

• Mourner
  • *
  • Phantom of the Opera
    • Whiteslope
Odp: Edycja specjalna "Blackwater Park" CD/DVD
« Reply #30 on: 2010-02-13, 07:53:37 »
...nie podoba mi się taka strategia wydawnicza. To prezentuje nie tylko Opeth, ale też np Dream Theater.
Jeżeli chodzi o Dream Theater, Blek, to jeszcze się ani razu nie zdarzyło, by edycja specjalna albumu ukazała się w jakiś czas po premierze, jak to miało np. miejsce w przypadku "Ghost Reveries" Opeth. Dreami raptem mieli dwie edycje specjalne (do "Systematic Chaos" i "Black Clouds & Silver Linings"), które ukazały się równocześnie ze standardowymi. Powiem więcej, ten extra full wypas (deluxe collector - 3CD, DVD, analogi, podkładka pod mysz itp. w kartonowym pudle), identycznie jak w przypadku podobnej edycji "Watershed" Opeth, o ile mnie pamięć nie myli, ukazywał się z reguły dwa, trzy tygodnie przed premierą. W każdym bądź razie informacja, jakie edycje planowane są do wydania równolegle ze standardową, była upubliczniona na kilka miesięcy przed premierą - tak było w przypadku dwóch ostatnich studyjnych krążków Dream Theater (oraz ostatniego opusu Opeth). Przegięciem natomiast ze strony Teatru Marzeń jest wydawanie wydawnictw koncertowych - począwszy od "Once In A LIVEtime" z małym wyjątkiem praktycznie po każdym albumie studyjnym, ale też mi to nie przeszkadza, bo poza "Live at Budokan" i "Score" nie miałem żadnego ciśnienia by je posiadać. Wracając do najnowszej edycji "Blackwater Park" Opeth, traktuję ją absolutnie jako rzecz kolekcjonerską. Jak już pisałem przedtem, kto zechce zakupi, kto nie zechce nie zakupi. Ja zakupię (no chyba żebym nie dożył) i będę miał tryptyk BlackwaterParkowy (standard, edycja specjalna 2CD oraz legacy edition CD/DVD) i wcale nie będzie mi to przeszkadzało. Każdą z nich nabyłem z innych powodów - standard bo ciężko nie posiadać genialnego albumu w momencie jego premiery, 2CD dla dwóch wspaniałych bonusowych ballad, a najnowszą CD/DVD dla mixu 5.0 oraz nowego materiału graficznego. Zgadzam się natomiast z Callahanem, przegięciem będzie, jak to wynika z materiałów promocyjnych w sieci, niezamieszczenie Still Day Beneath the Sun i Patterns in the Ivy II oraz clipu do Harvest. Natomiast zamieszczanie koncertowej wersji The Leper Affinity wydaje mi się posunięciem zaskakującym... No chyba, że to będzie jakieś niesamowite wykonanie, ale przecież wiemy chociażby z "Lamentations" jak Opeth w tym czasie wykonywał tę kompozycję na żywo, więc nie oczekujemy czegoś szczególnego. Gdyby to miało być coś na miarę rozimprowizowanego koncertowego Gypsy Uriah Heep, który różnił się i wzbogacał wersję albumową, to rozumiem, ale jeżeli to będzie wersja audio z "Lamentations" to jest to raczej zabieg wątpliwy...
Seven milestones...
Under a watching autumn eye
Contorted trees are spreading forth
The message of the wind

Blek

« Reply #31 on: 2010-02-13, 23:48:10 »
No tak, źle się wyraziłem - w przypadku Dream Theater chodziło mi o liczbę ich albumów koncertowych, bootlegów, różnych "Mike Portnoy Score" - perkusyjnych dvd i innych takich. Chodzi mi o wydawanie płyt, które w zasadzie są tylko ciekawostką. No ale niektórzy lubią takie ciekawostki i ja nie mam nic przeciwko temu (żeby nikt nie pomyślał, że w jakiś sposób śmieję się czy drwię z ludzi, którzy po prostu kupują takie płyty - nie mam najmniejszego zamiaru!).
:)

Enter_the_Chicken

• Guest
« Reply #32 on: 2010-02-14, 10:26:55 »
To nie chochlik z tym 5.0.

Watershed - 5 kanałów - 5.0 (bez kanału dla subwoofera)
Still Life - 5 kanałów - 5.0 (bez kanału dla subwoofera)
Ghost Reveries - 6 kanałów - 5.1
Lamentations - 5.0 (bez kanału dla subwoofera)
Roundhouse Tapes - 4.0

A okładka miażdży...

A tak btw. jak z odbiorem muzy Opeth w formacie wyższym niż 2.0? Bo z tego co pamiętam pisałeś o ubiegłorocznych reedycjach King Crimson, że to rewelacja i uczta dla zmysłów i duszy. :)

Jeśli chodzi o:
- Ghost Reveries, to różnice są bardzo subtelne, odczuwa się jedynie większej pełni przy słuchaniu albumu
- Still Life - to jest prawdziwa miazga, odczuwa się ogromną przestrzeń przy słuchaniu, a każda ścieżka z osobna doprowadza do orgazmu, najlepszy surround jaki miałem okazję słuchać
- Watershed - nic specjalnego, wręcz odradzam
- Lamentations - podobnie jak Watershed, bardzo na siłę
- Roundhouse Tapes - jak Ghost Reveries, subtelne różnice dopełniające dzieło

natomiast jeśli chodzi o King Crimson, to
- nowe wydania na 40 lecie są przegenialne, różnice są słyszalne nawet na radio samochodwym przy słabym odbiorze (tak ja się dowiedziałem o tych edycjach, jadąc samochodem i słuchając Trójki)
- mix 5.1 ... "speechless"... daj boże Wilsonowi miksować Blackwater Park

minder

• Master of Disaster
  • Administrator
  • *
  • Wokół sami lunatycy...
    • mindr.
« Reply #33 on: 2010-02-14, 21:42:25 »
Juz myslalem, ze wydajac 'Watershed' w dwoch wersjach (ta z DVD i bez - naturalnie jako maniak wybralem ta poszerzona) chlopaki poszly po rozum do glowy i przestali dymac najwierniejszych fanow... Ale widze, ze sie mylilem.

PS: Przy nastepnym albumie Opeth powaznie sie zastanowie, czy go w ogole kupowac. No bo po co wydawac kase na cos, co za pol roku pojawi sie w jeszcze lepszej i wypasionej wersji?

Chyba coś Ci się poważnie pokręciło. Najpierw marudzisz, że z GR była przewałka, bo wersja "full wypas" wyszła rok po pierwotnej, okej - zupełnie rozumiem. Potem mówisz, że przy kolejnej płycie wydali od razu wersję wypasioną i że to było okej - no przecież. Przy okazji mówisz, że rozumiesz wydanie SL w wersji rozszerzonej, a zaraz potem psioczysz, że teraz wydają rozszerzoną wersję BWP - płyty, dzięki której się wybili. I Ty się nazywasz głosem zdrowego rozsądku? Jak dla mnie jest to bardzo logiczny ruch i widać, że chłopaki mają plan wydać wszystkie swoje albumy w 5.1. Mogę się założyć, że kolejny studyjny album będzie dostępny w dwu wersjach (zwykłej oraz wypasione), tak jak Watershed. Zespół jest teraz wielką gwiazdą i mogą sobie pozwolić na ulepszone reedycje starszych albumów. Zrobili by dodruk starych płyt, to nikt by nawet nie mrugnął, ale jak tylko chcą wydać ulepszone wersje, to od razu awantura, że zdzierają kasę z fanów. Rozumiem, że nie oglądasz filmów w wersjach reżyserskich, np. sławnego "Czasu Apokalipsy"? Bo przecież nie ma nic gorszego, niż odgrzewany kotlet, prawda? Co z tego, że to zupełnie nowa jakość? Równie dobrze możesz się zżymać, że wydaje się albumy koncertowe.
True Pagan Winter Crew

Luksor

• Mourner
  • *
  • Phantom of the Opera
    • Whiteslope
« Reply #34 on: 2010-02-15, 19:54:03 »
Jeżeli chodzi o kolejne albumy Opeth w wersji 5.1 (5.0) to stawiam na "Deliverance" i "Damnation". Ciekawe jak by to było, gdyby teraz wydali oba albumy jako jedno wydawnictwo? Na pierwsze trzy albumy na razie bym nie liczył, bo dopiero co wydali to w zestawie "Candlelight Years", ale mogę się mylić... :wink:
Wyslano: 2010-02-14, 22:14:53

Album jest już także w ofercie Rock Serwis.
Seven milestones...
The message of the wind

Milad

• Créative Technologie
    • nazywamy się emilcin_
« Reply #35 on: 2010-02-15, 20:06:56 »
Ja zakupiłem winylowe egzemplarze starych dzieł Opeth (nota bene wydanych przez Displeased Records), w tym Morningrise na foto-winylach i nie uważam tego za zmarnowane pieniądze, ani za naigrywanie się z prawdziwych fanów. Kupiłem te wersje, bo lubię dźwięk winyli; jak jestem sobie w domu to mogę na spokojnie posłuchać, a jak idę po ulicy, jadę samochodem, wybieram się gdzieś indziej gdzie będę słuchał opeth, zapodaję do jakiegoś zestawu kina domowego - korzystam z CD lub DVD 5.1 - proste. Blackwaterpark to wg. mnie ich najgorsza płyta (co nie znaczy oczywiście, że zła - jest wspaniała) i miks surround mnie nie interesuje, wystarczy mi porządne stereo z wieży Diora - Unitra :D:D.
Żal mi tylko tego zapisu wideo z sesji nagraniowej :(, no ale to nie jest coś co będzie sie oglądało 500 razy, więc może odwiedzę kogoś i pożyczę.
Minder ma rację, co z tego, że płyta byłaby ponownie wydana; tak jak te cholerne wersje Metal Mind w tekturze z brzydką książeczką i każdą płytą białą :toimonster: . Jak w samochodzie na światłach chcę sobie szybko włączyć to mi się myli Blackwaterpark z Damnation i Watershed --.--, bezsens. Taka reedycja to najlepsze wyjście, choć jak już mówiłem nie kupię jej na pewno.
No way in from the outside, no way out from within.

Voice

• Global Moderathor
  • *
  • Beware of a sharp-edged weapon called human being!
    • Noxiferis
« Reply #36 on: 2010-02-15, 20:41:21 »

Chyba coś Ci się poważnie pokręciło. Najpierw marudzisz, że z GR była przewałka, bo wersja "full wypas" wyszła rok po pierwotnej, okej - zupełnie rozumiem. Potem mówisz, że przy kolejnej płycie wydali od razu wersję wypasioną i że to było okej - no przecież. Przy okazji mówisz, że rozumiesz wydanie SL w wersji rozszerzonej

Nie wiem, gdzie to wyczytales. Nic takiego nie powiedzialem.

a zaraz potem psioczysz, że teraz wydają rozszerzoną wersję BWP - płyty, dzięki której się wybili. I Ty się nazywasz głosem zdrowego rozsądku?

Mam prawo do takiego nicka, jaki mi sie podoba :P

Jak dla mnie jest to bardzo logiczny ruch i widać, że chłopaki mają plan wydać wszystkie swoje albumy w 5.1. Mogę się założyć, że kolejny studyjny album będzie dostępny w dwu wersjach (zwykłej oraz wypasione), tak jak Watershed.

I bardzo dobrze. Wlasnie na to licze !! :) Niech tylko obie te wersje beda dostepne w dniu premiery, a nie w rocznym odstepie.

Zespół jest teraz wielką gwiazdą i mogą sobie pozwolić na ulepszone reedycje starszych albumów. Zrobili by dodruk starych płyt, to nikt by nawet nie mrugnął, ale jak tylko chcą wydać ulepszone wersje, to od razu awantura, że zdzierają kasę z fanów. Rozumiem, że nie oglądasz filmów w wersjach reżyserskich, np. sławnego "Czasu Apokalipsy"? Bo przecież nie ma nic gorszego, niż odgrzewany kotlet, prawda? Co z tego, że to zupełnie nowa jakość? Równie dobrze możesz się zżymać, że wydaje się albumy koncertowe.

Ok, a jakbys sie czul, gdybys zakupil sobie na DVD dajmy na to kazda z trzech czesci 'Wladcy pierscieni', a pare miesiecy pozniej ukazaloby sie to samo w wersjach rezyserskich? Nie zdenerwowalbys sie? Nie byloby Ci zal kasy wydanej na wersje zwykle?

takie zabiegi, jak wydawanie edycji specjalnych, dwóch wersji i innych cudów to jednak kpiny z prawdziwych fanów. Bo przykładowo, jeżeli taki fan w ogóle zamierza kupić ich nowy album (ja np w ogóle nie kupuję oryginalnych płyt - mam ich tylko kilka - wiem, że to nie jest powód do dumy), to najpewniej kupi go zaraz po premierze. A wtedy po pół roku, gdy zobaczy piękne wydawnictwo specjalne poczuje się oszukany - zależało mu, kupił, ale teraz w tej samej cenie (albo trochę wyższej) na półce w sklepie coś duużo lepszego. (sami wiecie, jakie to uczucie, jak kupicie sobie fajny sprzęt, a widzicie, że tydzień po kupnie w jakimś sklepie jest mega promocja i sprzęt, na który wydaliście kupę kasy jest teraz dużo tańszy)
I nie trafia do mnie przekonanie, że "no ale za to lepszy dźwięk, bo w 5.0/5.1, fajna okładka i kilka nowych obrazków", bo jak dla mnie to nie jest w porządku.

Dokladnie o to mi chodzilo :)
I had watched the snow all day.
Falling. It never lets up. All day falling.
I lifted my voice and wept out loud,
"So this is life?".

Luksor

• Mourner
  • *
  • Phantom of the Opera
    • Whiteslope
« Reply #37 on: 2010-02-25, 16:14:11 »
Tak będzie wyglądał cały zestaw:
Seven milestones...
The message of the wind

travelintime

• domorosły terminator
« Reply #38 on: 2010-03-05, 17:50:14 »
Ładna okładka, ale bardziej podoba mi się szara. Nie będę natomiast mądrować nad sensem wydawania, bo zdania mam podzielone. (Można to porównać do kupowania Antoinette, kiedy ma się kolekcję obuwia dla klasycznej 16''.)
ze mną nie ma żartów

Voice

• Global Moderathor
  • *
    • Noxiferis
« Reply #39 on: 2010-03-05, 20:29:02 »
Kogo tam interesuje - mozna juz zamawiac na OMNIO w miazdzacej cenie :)
"So this is life?".

Callahan

• ?
« Reply #40 on: 2010-03-05, 21:07:57 »
Na Rock-Serwisie cena miażdży odrobinę mniej :P Ale i tak... Still Life można było dostać taniej z tego co pamiętam :?

Luksor

• Mourner
  • *
  • Phantom of the Opera
    • Whiteslope
« Reply #41 on: 2010-03-14, 17:30:24 »
I podobnie na FaN.
Wyslano: 2010-03-05, 21:17:14

Czyżby to miała być kolejna nowa grafika do "Blackwater Park"? :shock:

Nie chce mi się w to wierzyć...
Seven milestones...
The message of the wind

Callahan

• ?
« Reply #42 on: 2010-03-14, 17:32:51 »
A gdzie to znalazłeś?
Raczej wątpię, jakoś tak mało to Travisowe :P

Sol

« Reply #43 on: 2010-03-14, 17:39:57 »
 Za to w klimacie C. D. Friedricha i jego Opactwa :P

Voice

• Global Moderathor
  • *
    • Noxiferis
« Reply #44 on: 2010-03-14, 18:44:44 »
Tudziez okladki z debiutu Dark Funeral:

Ja mam wrazenie, ze znam od dawna te grafike, tylko nie moge skojarzyc skad... Nie sadze, zeby to mialo cokolwiek wspolnego z Opeth...
"So this is life?".