Author Topic: DVD "In Live Concert at the Royal Albert Hall"  (Read 16245 times)

0 Members i 2 Gości przegląda ten wątek.

Luksor

• Mourner
  • *
  • Phantom of the Opera
    • Whiteslope
Odp: Nowe DVD z Royal Albert Hall
« Reply #15 on: 2010-05-15, 23:35:09 »
Nawet nie wiedziałem, że to się nazywa pregap - dzięki Callahan za ten cytat. :) To, że Reverie mieści się w pregapie można wydedukować także z czasów kompozycji podanych przez:
Quote from: Opeth.com
4. Atonement(5.20)
5. Reverie/Harlequin forest (12.39)
Samo Harlequin Forest ma jedynie ok. 11.35.
Seven milestones...
Under a watching autumn eye
Contorted trees are spreading forth
The message of the wind

Callahan

• ?
« Reply #16 on: 2010-05-16, 00:06:08 »
Fakt jest faktem, że sam zapis tytułów może być mylący - Reverie jest w zasadzie dołączone do Atonement, nie wchodzi w czas Harlequin forest, podobnie łączy się przy zgrywaniu do [przykładowo] mp3, a tymczasem lista utworów kwalifikuje go jako część piątego utworu.
Jednakowoż Opeth nie wykonuje Reverie na koncertach przed HF :] Wątpię, by zrobili to w przypadku grania Atonement [do czego jeszcze chyba nie doszło i pewnie nie dojdzie do czasu kolejnego jubileuszu i łaskawego odgrywania utworów dotąd niegranych], może więc należałoby tę miniaturkę traktować jako oddzielną całość, przerywnik nie doklejany do żadnego z utworów. Z tym jednak kłóci się zapis na okładce albumu.

btw, szukałem tematu z dyskusją na temat GR w którym mógłbym umieścić tego posta, ale typowego tematu poświęconego temu albumowi chyba po prostu nie ma :? Tego z pytaniem, czy GR to porażka artystyczna, bądź rozmaitych tematów poświęconych poszczególnym piosenkom i teledyskowi nie liczę.
Ogólnie pod tym względem zauważam pewną niekonsekwencję na forum - są tematy poświęcone jakimś nadzwyczajnym edycjom, dodatkom, teledyskom, ale żeby każdy album miał swoje miejsce, to już nie - chyba tylko Watershed cudem się dorobił. A jak widać po jego przykładzie o jednej płycie można mówić długo i dużo [tak, wiem że ten topic zawiera nasze dyskusje na temat płyty od czasu pierwszych wieści o niej, ale przecież nie tylko]. Zastanawiam się ile ciekawych refleksji i spostrzeżeń zostało niewyrażonych z braku miejsca na to, a także ile kilkunastopostowych topiców założonych dla drobnych pierdółek, które mogłyby się znaleźć w jednym worku... Ale to tylko takie moje marudzenie...

Luksor

• Mourner
  • *
  • Phantom of the Opera
    • Whiteslope
« Reply #17 on: 2010-05-16, 09:36:56 »
Reverie jest w zasadzie dołączone do Atonement, nie wchodzi w czas Harlequin forest
W czas Atonement też nie, bo wtedy kompozycja ta wydłuża się do 6.28. :wink:

btw, szukałem tematu z dyskusją na temat GR w którym mógłbym umieścić tego posta, ale typowego tematu poświęconego temu albumowi chyba po prostu nie ma :?
W pewnym sensie jako konkretniejszy temat o GR można potraktować ten. :wink:

Co się tyczy zapowiadanego DVD, to spodziewam się go jesienią, pomiędzy wrześniem a listopadem. Jak już będzie znany tytuł, można będzie ewentualnie zmienić tytuł wątku.
« Last Edit: 2010-05-16, 10:50:41 by Luksor »
Seven milestones...
The message of the wind

Callahan

• ?
« Reply #18 on: 2010-05-16, 10:43:03 »
btw, szukałem tematu z dyskusją na temat GR w którym mógłbym umieścić tego posta, ale typowego tematu poświęconego temu albumowi chyba po prostu nie ma :?
W pewnym sensie jako konkretniejszy temat o GR można potraktować ten. :wink:
Do tego też mi nie pasowało, a uczulenie to pewnie bierze się stąd, że jak widzę recenzje, to kojarzy mi się z Recenzjami z Całej pięknej reszty, gdzie była jakaś zasada, że poniżej trzech zdań nie schodzimy i są tylko recenzje. :P

Co się tyczy zapowiadanego DVD, to spodziewam się go jesienią, pomiędzy wrześniem a listopadem. Jak już będzie znany tytuł, można będzie ewentualnie zmienić tytuł wątka.
W zasadzie to patrząc na to jak się "spieszyli" z wydaniem poprzedniego DVD, to oczekiwanie rychłego wydania może się skończyć rozczarowaniem. Pozostaje mieć nadzieję, że RR takie rzeczy załatwia sprawniej niż Peaceville.
A swoją drogą - z Opeth robi się drugi Dream Theater - co album wydają DVD z trasy ;-) :mrgreen: Czekamy na oficjalne bootlegi XD
Aha - [kogo? czego?] - wątku ;-)

Luksor

• Mourner
  • *
  • Phantom of the Opera
    • Whiteslope
« Reply #19 on: 2010-05-16, 10:50:25 »
Aha - [kogo? czego?] - wątku ;-)
Kruca bomba, faktycznie. Już poprawiam. :)

Edit: całkiem długie to były koncerty - wychodzi mi, że trwały ok. 150 minut. Ciekawe czy wydadzą to jako jednopłytowe DVD czy podwójne?
« Last Edit: 2010-05-16, 10:59:26 by Luksor »
Seven milestones...
The message of the wind

mrówa

• Mourner
  • *
  • Ekipa www.Dream-Theater.pl Drummer
    • Metropolis
« Reply #20 on: 2010-05-16, 13:42:08 »
To ja jestem chyba na to za głupi, myślałem, że Reverie to ta pierwsza mocniejsza część, a Harlequin Forest to ta druga, która jest spokojniejsza :D

A DVD może nazwą Evolution? :D

Enter_the_Chicken

• Guest
« Reply #21 on: 2010-05-16, 14:03:45 »

Jak zobaczyłem te plakaty od Luksora, to też od razu pomyślałem, że nazwą to Evolution. Byłaby to chyba najgorsza nazwa w historii Opeth... dla mnie.

Callahan

• ?
« Reply #22 on: 2010-05-16, 14:08:26 »
Pasowałoby jak ulał do Watershed. :? Kolejne rozwiązanie problemu kompletnego braku pomysłu na tytuł? Zupełnie nieopethowe są te nazwy :|

Unas

• Hate, Dominate, Congregate, Eliminate...
  • Global Moderathor
  • *
  • Zajebisty gawron jest zajebisty
« Reply #23 on: 2010-05-16, 14:28:32 »
Opeth się skończył na Eternal Ear Torture. :mrgreen:
[under construction]

Hieronim_Berbelek

« Reply #24 on: 2010-05-16, 20:18:48 »
To ja jestem chyba na to za głupi, myślałem, że Reverie to ta pierwsza mocniejsza część, a Harlequin Forest to ta druga, która jest spokojniejsza :D

Ja sądziłem tak samo, na moim odtwarzaczu "Reverie" jest przyklejone do "Atonement", pewnie mnie to zmyliło ;)
It was me, peering through the looking-glass
Beyond the embrace of Christ
Like the secret face within the tapestry
Like a bird of prey over the crest
And she was swathed in sorrow, as if born within its mask

Luksor

• Mourner
  • *
  • Phantom of the Opera
    • Whiteslope
« Reply #25 on: 2010-05-16, 20:40:21 »
Ja sądziłem tak samo, na moim odtwarzaczu "Reverie" jest przyklejone do "Atonement", pewnie mnie to zmyliło ;)
Praktycznie od samego początku są z tym problemy - pisaliśmy o tym między innymi tutaj. :wink: Dodatkowo może kogoś wprowadzić w błąd miks 5.1, gdzie faktycznie Reverie dołączono do Atonement, a opisano identycznie jak na płycie CD. Mam nadzieję, że w pewnym sensie problem zniknie, gdy na nowym DVD, zgodnie z opisami Mikaela na blogach, kompozycja zagrana w Royal Albert Hall opisana zostanie jako Harlequin Forest, no chyba że w Londynie faktycznie zagrali ją łącznie z Reverie.

Jak zobaczyłem te plakaty od Luksora, to też od razu pomyślałem, że nazwą to Evolution. Byłaby to chyba najgorsza nazwa w historii Opeth... dla mnie.
Też się tego obawiam. Już wolałbym "Concert at Royal Albert Hall", choć też niezbyt to wyrafinowane i mało artystyczne jak na Opeth, ale poprzedni koncertowy tytuł DVD czyli "The Roundhouse Tapes" też niczym specjalnym się nie wyróżniał...
Seven milestones...
The message of the wind

djdioda

• Nazgul ortografii
  • Administrator
  • *
  • Southpole chainsaw massacre
« Reply #26 on: 2010-05-17, 08:48:10 »
btw, szukałem tematu z dyskusją na temat GR w którym mógłbym umieścić tego posta, ale typowego tematu poświęconego temu albumowi chyba po prostu nie ma :? Tego z pytaniem, czy GR to porażka artystyczna, bądź rozmaitych tematów poświęconych poszczególnym piosenkom i teledyskowi nie liczę.
Ogólnie pod tym względem zauważam pewną niekonsekwencję na forum - są tematy poświęcone jakimś nadzwyczajnym edycjom, dodatkom, teledyskom, ale żeby każdy album miał swoje miejsce, to już nie - chyba tylko Watershed cudem się dorobił. A jak widać po jego przykładzie o jednej płycie można mówić długo i dużo [tak, wiem że ten topic zawiera nasze dyskusje na temat płyty od czasu pierwszych wieści o niej, ale przecież nie tylko]. Zastanawiam się ile ciekawych refleksji i spostrzeżeń zostało niewyrażonych z braku miejsca na to, a także ile kilkunastopostowych topiców założonych dla drobnych pierdółek, które mogłyby się znaleźć w jednym worku... Ale to tylko takie moje marudzenie...

Forum tworzą wszyscy użytkownicy, więc nie marudź, tylko zakładaj temat, jeśli Ci jakiegoś brakuje :P

Voice

• Global Moderathor
  • *
  • Beware of a sharp-edged weapon called human being!
    • Noxiferis
« Reply #27 on: 2010-05-17, 10:24:56 »
Jesli na tym dvd pojawi sie taka setlista jak na koncercie, to bedzie miazga  :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:

Mogliby nazwac plyte 'In Albert Hall She Was Standing' albo 'London Is My Robe' :P :P
I had watched the snow all day.
Falling. It never lets up. All day falling.
I lifted my voice and wept out loud,
"So this is life?".

Luksor

• Mourner
  • *
  • Phantom of the Opera
    • Whiteslope
« Reply #28 on: 2010-05-17, 10:34:54 »
Jesli na tym dvd pojawi sie taka setlista jak na koncercie, to bedzie miazga  :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:
Myślę, że zamieszczą tam cały londyński koncert plus dodatki.
Seven milestones...
The message of the wind

mrówa

• Mourner
  • *
  • Ekipa www.Dream-Theater.pl Drummer
    • Metropolis
« Reply #29 on: 2010-05-17, 22:32:49 »
imo Reverie jest sklejone z Harlequin Forest, a nie z Atonement o_O