Author Topic: Metal Hammer Festival 2010 + Opeth  (Read 7997 times)

0 Members i 3 Gości przegląda ten wątek.

Luksor

• Mourner
  • *
  • Phantom of the Opera
    • Whiteslope
Odp: Metal Hammer Festival 2010
« Reply #30 on: 2010-06-03, 10:48:07 »
Wracając do zbliżającego się Metal Hammer Festival, tak sobie mniemam, że Opeth zaprezentuje ok. 60-minutowy set. A jeżeli chodzi o pozostałe zespoły, imho im ich mniej tym lepiej. A Opeth najlepiej chyba jednak wychodzą koncerty, gdy grają samodzielnie. Świetnie wypadły im oba koncerty, które możemy podziwiać na DVD, świetnie zapewne wypadnie także ten z Royal Albert Hall. Świetnie także wypadł ten ubiegłoroczny w warszawskiej Stodole! :)
Wyslano: 2010-06-02, 14:23:20
Pomijając tegoroczne jubileuszowe koncerty "Evolution XX", Opethowa setlista wyglądała następująco (występ na na Festiwalu Paaspop w Schijndel w Holandii - 04.04.2010):
1. The Leper Affinity
2. Bleak
3. April Ethereal
4. The Moor
5. Advent
6. Hope Leaves
7. Harlequin Forest
8. The Lotus Eater
Podejrzewam, że coś z tego Opeth zaprezentuje w Katowicach, no może z pominięciem Bleak, bo wątpię by zagrali dwa kawałki z BWP, a The Leper Affinity jest świetny na otwarcie koncertu. Może także zabraknąć Harlequin Forest, bo to zagrali w ub. roku w Bydgoszczy, ale reszta jest bardzo prawdopodobna.

Seven milestones...
Under a watching autumn eye
Contorted trees are spreading forth
The message of the wind

wooy

• Mourner
  • *
    • Lurk Moar
« Reply #31 on: 2010-06-03, 21:41:22 »
wiadomo kiedy mogą być info odnośnie długości setlisty? zasadniczo żal by było stracić jak to w mojej wsi jest :)
„Bo ludzie zamienili się w nijakie miernoty, których wegetacją nie wstrząsają żadne impulsy woli” Fryderyk Nietsche

"Quidquid latine dictum sit, altum videtur"

Luksor

• Mourner
  • *
  • Phantom of the Opera
    • Whiteslope
Seven milestones...
The message of the wind

minder

• Master of Disaster
  • Administrator
  • *
  • Wokół sami lunatycy...
    • mindr.
« Reply #33 on: 2010-06-12, 10:39:03 »
Zobaczycie, będzie powtórka z 2005 - trzy kawałki na 30 minut i "dziękuję, dobranoc, nie ma takiego grania".
True Pagan Winter Crew

Luksor

• Mourner
  • *
  • Phantom of the Opera
    • Whiteslope
« Reply #34 on: 2010-06-15, 10:22:17 »
Myślę, że tym razem nie pozwolą sobie by Opeth zaprezentował jedynie półgodzinny set, ale na więcej jak godzinka, nie ma chyba co liczyć... A ta setlista z Norwegii taka niezbyt atrakcyjna jak dla nas. Poza Death Whispered A Lullaby chyba już wszystko grali na żywo w naszym kraju - nie pamiętam jak jest z Demon of the Fall... Zakładałem, że tym razem zagrają np. Bleak, The Moor i Advent... ale jeżeli będzie ta norweska to tak w sumie bez rewelacji. No chyba, że ktoś Opeth zobaczy na scenie po raz pierwszy w życiu... Ale do koncertu jeszcze dwa miesiące, więc może dla Polski przygotują zestaw kompozycji u nas nieprezentowanych przedtem.
Wyslano: 2010-06-12, 12:42:34

Okazuje się, że na stronie setlist.fm była niewielka pomyłka, bo Opeth nie zagrał wiązanki Windowpane/Death Whispered A Lullaby, a jedynie Windowpane.
Wyslano: 2010-06-14, 08:04:45

Jest setlista ze Sweden Rock Festival, ale raczej niekompletna – być może zagrali jeszcze coś na zakończenie po Deliverance, ale opisujący zapewne nie rozpoznał. W stosunku do norweskiej pojawia się dodatkowo Advent, oczywiście pod warunkiem, że tak było w rzeczywistości…
Wyslano: 2010-06-15, 08:17:48

Jest już kompletna:
Quote from: www.setlist.fm
Opeth Concert at Sweden Rock Festival, Sölvesborg, Sweden Setlist on June 12, 2010
1. Windowpane
2. The Grand Conjuration
3. The Lotus Eater
4. The Drapery Falls
5. Advent
6. Demon of the Fall
7. Deliverance
8. Blackwater Park
Seven milestones...
The message of the wind

Callahan

• ?
« Reply #35 on: 2010-06-15, 13:54:41 »
Demon of the Fall, Deliverance i Blackwater Park pod rząd :shock: Ta setlista to walec. W zasadzie zamieniłbym na niej tylko Windowpane na jakiś inny utwór z Damnation, bo ten już się ograł trochę, a The Lotus Eater na The Moor i tak mogliby zagrać na MH. Ale nie ma mowy, by nie grali nic z ostatniej płyty, więc tak na pewno nie będzie. Aczkolwiek The Moor bardzo bym chciał usłyszeć na żywo, byle nie kosztem Advent. W sumie mogli by jeszcze wrócić do grania Harlequin Forest, ale w Polsce już go grali, więc sobie nie robię wielkich nadziei :(

Chodzą plotki, że będzie Anathema. Jeszcze nic oficjalnie nie wiadomo :P Jakby do tego składu dowalono Anathemę, to bym tam nawet na piechotę doszedł z Białegostoku. Drugi raz taki zestaw mógłby się nie zdarzyć :P
« Last Edit: 2010-06-16, 15:43:13 by Callahan »

Sharlet

« Reply #36 on: 2010-06-18, 23:49:26 »
No proszę, a jednak będzie koncert na 20-lecie, how nice

Byłam kieedys w Spodku na festiwalu, jak grał Slayer, i widze, kurde, że bilety jeszcze super droższe. Ogólnie nie za bardzo wtedy byłam zadowolona, nagłośnienie było dupne jak dla mnie (Behemoth brzmiał tragicznie...), na Slayerze już lepiej, ale jednak niedosyt ogólny.

Ale dla Opetha, pojechałabym eh. Chciałabym usłyszec Apostoła albo Under the weeping moon (obejrzałam drugi kawałek na dvd i był niesamowity klimat;). Jednak pewnie moje nieodczekanie, że bedzie coś z Orchid. Te listy, które podaliście są dosyc różne, Lotus już mi się przejadł.
Chętnie bym pojechała, gdyby były jakies konkretne informacje, ile czasu mają grac. Ostatnio zaczełam słuchac Katatonii, wiec jeszcze warto dac 160zł. Korn to dla mnie jakaś inna bajka kompletnie

Voice

• Global Moderathor
  • *
  • Beware of a sharp-edged weapon called human being!
    • Noxiferis
« Reply #37 on: 2010-06-19, 00:05:38 »

Byłam kieedys w Spodku na festiwalu, jak grał Slayer, i widze, kurde, że bilety jeszcze super droższe. Ogólnie nie za bardzo wtedy byłam zadowolona, nagłośnienie było dupne jak dla mnie (Behemoth brzmiał tragicznie...)

Eee, z tego co pamietam to koncert Behemotha byl jednym z najlepiej naglosnionych na tej imprezie. Nawet Slayer gorzej brzmial :P

Ogolnie Spodek koncertowo jest w porzadku, ale pewnie mowie tak dlatego, ze mam w miare blisko :P
I had watched the snow all day.
Falling. It never lets up. All day falling.
I lifted my voice and wept out loud,
"So this is life?".

Luksor

• Mourner
  • *
  • Phantom of the Opera
    • Whiteslope
« Reply #38 on: 2010-06-22, 18:10:49 »
Pain Of Salvation i Votum - kolejne zespoły na Metal Hammer Festival 2010
Wyslano: 2010-06-22, 18:07:02
Wystąpią w odwrotnej kolejności:
Quote from: Metal Hammer Festival
KORN
OPETH
PAIN OF SALVATION
KATATONIA
RIVERSIDE
VOTUM
+ 1 zespół
czyli jeszcze ktoś z Polski.
Seven milestones...
The message of the wind

Voice

• Global Moderathor
  • *
    • Noxiferis
« Reply #39 on: 2010-06-22, 19:05:14 »
Powoli robi sie z tego jakis progfest :)

[sarkazm]A przy okazji to pogratulowac organizatorom doboru kapel[/sarkazm]. Przecietny fan Korna zasnie na PoS i Katatonii, pojdzie na piwo na Riversach i Votum i ewentualnie poskacze na Opeth, w ogole nie kumajac dziwiekow plynacych ze sceny... Z kolei przecietny fan progu nie da 175 PLN po to, zeby po 30 minut poogladac ulubione kapele i zeby polowa z tej kasy poszla dla "gwiazdy", ktorej dyskografie taki Mikael Akerfeldt zagralby pewnie na 2 strunach najtanszego modelu PRS-s :P

Uwielbiam narzekac :P
"So this is life?".

Luksor

• Mourner
  • *
  • Phantom of the Opera
    • Whiteslope
« Reply #40 on: 2010-06-22, 19:11:52 »
Czekam na newsa co to będą za dwa dodatkowe zespoły.
Ja obstawiam Division by Zero, Disperse albo Votum.
Czy Votum nie jest związany z Mystikiem i przez to ich występ na festiwalu organizowanym przez Metal Mind nie jest możliwy?  :-k
Riverside jest związany z Mystic i występuje. :wink:
Riverside jest tez zwiazany z MMp, bo im dystrybuowali ostatnie DVD. A Votum juz tak nie ma, wiec raczej chyba odpadaja...
Ale z Votum trafiłem. :wink: :twisted:
Seven milestones...
The message of the wind

Voice

• Global Moderathor
  • *
    • Noxiferis
« Reply #41 on: 2010-06-22, 19:49:10 »
Czekam na newsa co to będą za dwa dodatkowe zespoły.
Ja obstawiam Division by Zero, Disperse albo Votum.
Czy Votum nie jest związany z Mystikiem i przez to ich występ na festiwalu organizowanym przez Metal Mind nie jest możliwy?  :-k
Riverside jest związany z Mystic i występuje. :wink:
Riverside jest tez zwiazany z MMp, bo im dystrybuowali ostatnie DVD. A Votum juz tak nie ma, wiec raczej chyba odpadaja...
Ale z Votum trafiłem. :wink: :twisted:

Zaiste :) Chapeau bas :)
"So this is life?".

kwarnik

• Mourner
  • *
« Reply #42 on: 2010-06-22, 21:33:16 »
Rzeczywiście, skład robi się coraz bardziej ciekawy (poza Kornem, oczywiście  :wink:). Zobaczyć na jednej scenie Riverside, Votum, Katatonię i Opeth - miodzio :) Ale faktycznie, im więcej kapel, tym chyba mniej czasu dostaną do dyspozycji.
Luksor -->  =D> :)

Czarna

• ~pani wiosna~
« Reply #43 on: 2010-06-22, 22:48:35 »
Rzeczywiście, skład robi się coraz bardziej ciekawy (poza Kornem, oczywiście  :wink:).
:D :D :D
...If I call will you come and will you save me?

Luksor

• Mourner
  • *
  • Phantom of the Opera
    • Whiteslope
« Reply #44 on: 2010-06-23, 06:50:54 »
KoRn w tym zestawie zaczyna pasować jak mucha do tortu. Chociaż dla Pain of Salvation ostatnio także straciłem serce, ale to przez to ich najnowsze oblicze artystyczne – zupełnie do mnie nie trafia. Generalnie, widzę, że tym razem "europa" zniszczy "amerykę"...
Seven milestones...
The message of the wind

lofty-success