Poll

Najlepszy kawałek na Heritage to:

Heritage
1 (1.6%)
The Devil's Orchard
6 (9.7%)
I Feel the Dark
6 (9.7%)
Slither
3 (4.8%)
Nepenthe
3 (4.8%)
Häxprocess
10 (16.1%)
Famine
4 (6.5%)
The Lines in My Hand
6 (9.7%)
Folklore
17 (27.4%)
Marrow of the Earth
2 (3.2%)
Pyre
1 (1.6%)
Face in the Snow
3 (4.8%)

Total Members Voted: 45

Author Topic: Heritage  (Read 46140 times)

0 Members i 1 Gość przegląda ten wątek.

adatter

Odp: Heritage
« Reply #105 on: 2011-06-01, 18:03:44 »

Okładka jakaś taka... inna niż zwykle. Prostota i dziwactwo tej okładki podchodzi mi bardziej pod Slayera niż Opeth.
« Last Edit: 2011-06-01, 18:07:05 by adatter »

prozakdream

« Reply #106 on: 2011-06-01, 18:14:18 »
Hmm. Głowa Per'a spada z drzewa. Jest to trochę w złym smaku. Cliché
http://www.youtube.com/watch?v=5ueiVy6otcs
« Last Edit: 2011-06-01, 18:17:28 by prozakdream »

Luksor

• Mourner
  • *
  • Phantom of the Opera
    • Whiteslope
« Reply #107 on: 2011-06-01, 18:45:05 »
Szok! :shock: Ja bym to dał do singla The Lotus Eater, gdyby takowy był... :wink:
Wyslano: 2011-06-01, 18:16:47
Szczerze mówiąc jestem trochę, a nawet bardziej niż trochę rozczarowany i mam nadzieje, że to jest jakiś żart ....
To nie żart - potwierdzenie znajdziesz na oficjalnej stronie formacji. No to możemy zacząć się bawić w analizę obrazka i odczytywanie jego szczegółów. :twisted:
Wyslano: 2011-06-01, 18:28:18
Czyżby "Diabelski sad" miał być centralną kompozycją albumu? Bo obrazek jakby na to wskazuje... kuszenie. W ogóle jakiś taki blackowy w wymowie, może bardziej post blackowy i masę pomieszanych elementów chrześcijańskich i wedyjskich... i płonąca cywilizacja - najpierw myślałem, że to gotyckie zamczysko, ale po powiększeniu okazało się, że to współczesna metropolia.
Seven milestones...
Under a watching autumn eye
Contorted trees are spreading forth
The message of the wind

Serenity Painted Death

« Reply #108 on: 2011-06-01, 19:44:48 »
Specyficzna i na swój sposób ciekawa okładka... ale mi się nie podoba ;)
Lepiej by się prezentowała bez głów członków zespołu.
« Last Edit: 2011-06-01, 19:47:34 by Serenity Painted Death »
Największą zaletą człowieka jest to, że potrafi myśleć.
Szkoda tylko, że jest to także jego największa wada.

Sol

« Reply #109 on: 2011-06-01, 19:55:03 »
 omg lol.

Callahan

• ?
« Reply #110 on: 2011-06-01, 20:04:50 »
No muszę przyznać, że jestem skołowany. Jako okładka Opeth - nie wiem co myśleć. Jako okładka w ogóle - podoba mi się. Tylko te głowy dziwne. Czekam na jeszcze większą rozdzielczość, żeby im się przyjrzeć, bo na tej wersji z fejsa, do tej pory największej, jakieś takie dziwne miny mają. No i ta głowa Pera... niby sama prawda, ale ja bym się na jego miejscu jednak buntował. Kiedy powstawała płyta - był w zespole. Powinien być na drzewie :P

No i jeśli chodzi o dziwne pomysły z umieszczaniem twarzy muzyków na okładce, to skojarzenia z Deep Purple są dla mnie dość naturalne:
Fireball
Come taste the band
Who do we think we are
In rock

W ogóle po takiej okładce [ta ramka!] spodziewam się Blackwater Park w wersji Deep Purple z paroma dziwnymi pomysłami z arsenału wydumek Mikaela. Chociaż w sumie to już cholera wie czego się spodziewać. Na kontynuację Watershed to na razie nie wygląda.
« Last Edit: 2011-06-01, 20:07:14 by Callahan »

Kas

• Glücksbringerin
  • Global Moderathor
  • *
  • more sweet soul
« Reply #111 on: 2011-06-01, 21:07:52 »
To są łąki na południe od Placu Centralnego w Nowej Hucie a to płonące to Huta. A Szatan w ogniu jest dlatego, że "Kraków i Nowa Huta - Sodoma z Gomorą" (cytując poetę Świetlickiego). A jabłonka jest dlatego, że to nawiązanie do Nowolipek i dziewcząt stamtąd (bo wątek warszawski musi być), zwłaszcza do drugiej części ich losów, zatytułowanych "Rajska jabłoń".
Jest tu też nawiązanie do "Raju utraconego" Miltona, gdyż wyszli ci ludzie z bezpiecznej Huty do jabłoni, a zaraz nastąpi ich upadek do ognistej otchłani, bo jabłka są zatrute (albo dzikie, odmiana Opeth - to nie brzmi smacznie, jak champion czy ligol).
Ewentualnie to nie jabłka, tylko śliwki robaczywki nawiązujące do opakowanego w bajkową okładkę prog-rocka, który w rzeczywistości okazuje się być monotonnym piłowaniem na gitarach połączonym ze smętnym zawodzeniem wokalisty.

Mam nadzieję, że muzyka będzie równie pobudzająca wyobraźnię, co ta okładka.
она жует свой орбит без сахара
и вспоминает тех, о ком плакала.
она жует свой орбит без сахара
и ненавидит тех, о ком плакала.

Voice

• Global Moderathor
  • *
  • Beware of a sharp-edged weapon called human being!
    • Noxiferis
« Reply #112 on: 2011-06-01, 22:07:33 »
Jak dla mnie daje rade ten artwork. Wreszcie inna okladka niz cala reszta plyt z muzyka metalowa. Jesli mialaby odzwierciedlac muzyke na plycie, to obstawiam, ze dostaniemy najbardziej progrockowy i psychodeliczny album w historii Opeth.
I had watched the snow all day.
Falling. It never lets up. All day falling.
I lifted my voice and wept out loud,
"So this is life?".

Unas

• Hate, Dominate, Congregate, Eliminate...
  • Global Moderathor
  • *
  • Zajebisty gawron jest zajebisty
« Reply #113 on: 2011-06-01, 22:39:01 »
Właśnie ta okładka jest mocno prog rockowa i podchodzi ostro pod klimaty w stylu Hawkwind.
[under construction]

Luksor

• Mourner
  • *
  • Phantom of the Opera
    • Whiteslope
« Reply #114 on: 2011-06-01, 23:47:38 »
Na innych forach dowcipnisie piszą, że artwork inspirowany jest "Hołdem Smoleńskim":

A tak na poważnie to inspiracji trzeba chyba także szukać na przełomie lat 60. i 70. np.

I te diabły (diabeł) też z czymś mi się kojarzą, ale zdecydowanie raczej ze sceną black, a może jeszcze z czymś innym, ale nie mogę skojarzyć...
« Last Edit: 2011-06-01, 23:51:32 by Luksor »
Seven milestones...
The message of the wind

Callahan

• ?
« Reply #115 on: 2011-06-01, 23:57:52 »
Zauważyliście, że ten facet pod drzewem sięga ręką by zerwać z drzewa Mendeza, czyli jedyną osobę poza Mikaelem, która w tym zespole pamięta czasy GR? Czyżby Mikael wychodził z założenia, że muzycy szybko się zużywają i trzeba ich często zmieniać? :P A może przy najbliższej okazji wszechmocny Akerfeldt otrząśnie tę jabłonkę z niepotrzebnych kokosów? :P Ktoś na facebooku zasugerował, że te czaszki pod drzewem, to czaszki byłych członków zespołu. Aż samo się nasuwa, że ta okładka to niesmaczny żart, ale szczerze mówiąc bardzo wątpię. To nie jest poczucie humoru Mikaela. To co widzimy jest w jakiś upiorny sposób w jego stylu i zupełnie na poważnie.

Jeśli ta płyta będzie miała coś wspólnego z death metalem, to przynajmniej będzie można powiedzieć, że takiej okładki death metal jeszcze nie miał :P

Edit:

Ma ktoś pomysł czym może być to blade coś na drzewie zawieszone nad głową Akerfeldta?
I poza tym - siódma w kolejce nie licząc dziecka - czyżby to stara znajoma Melinda?

I jeszcze: ja się naprawdę nie zdziwię, jakby to był jeden wielki oldschool, przecież ta okładka to jeden wielki powrót do źródeł. To co nowe, współczesne - płonie. W tle - zostawione daleko. Kolejka ustawia się do drzewa, drzewa od którego wszystko się zaczyna. W roli jabłek - bardzo skromnie Akerfeld i spółka. Nic dobrego nie wróży fakt, że drzewo rośnie na jakiejś pustyni, a jego korzenie sięgają dna piekieł i samego diabła. Dlaczego o dwóch twarzach - tutaj nie mam pomysłu. A czaszki pod drzewem - dobre złego początki, Mikaelojabłka mogą się okazać zabójcze jak hiszpańskie ogórki...
« Last Edit: 2011-06-02, 00:14:00 by Callahan »

Luksor

• Mourner
  • *
  • Phantom of the Opera
    • Whiteslope
« Reply #116 on: 2011-06-02, 06:44:52 »
...a jego korzenie sięgają dna piekieł i samego diabła. Dlaczego o dwóch twarzach - tutaj nie mam pomysłu.
Może jak dwugłowy orzeł (Janus)… ja już gdzieś takiego diabła widziałem, ale nie mogę sobie przypomnieć gdzie… :-k
« Last Edit: 2011-06-02, 07:02:57 by Luksor »
Seven milestones...
The message of the wind

Voice

• Global Moderathor
  • *
  • Beware of a sharp-edged weapon called human being!
    • Noxiferis
« Reply #117 on: 2011-06-02, 07:24:47 »
Moze tutaj, ten po prawicy Koziolka? Podobny...

Ktoś na facebooku zasugerował, że te czaszki pod drzewem, to czaszki byłych członków zespołu.

Moglo by byc. Doliczylem sie 11 czaszek, a metal-archives podaje, ze bylych czlonkow Opeth jest wlasnie 11.

« Last Edit: 2011-06-02, 07:27:43 by VoiceOfCommonSense »
I had watched the snow all day.
Falling. It never lets up. All day falling.
I lifted my voice and wept out loud,
"So this is life?".

Luksor

• Mourner
  • *
  • Phantom of the Opera
    • Whiteslope
« Reply #118 on: 2011-06-02, 07:30:08 »
Moze tutaj, ten po prawicy Koziolka? Podobny...
Nie, nie. Ten o którym wspominam był w bardzo podobnym dwugłowym ujęciu i podobnie otoczony czerwienią korzeni (ale może mi się to mentalnie komponować z dwóch obrazów). Może to był nawet Bosh, może Durer, a może z jakiejś okładki black metalowej… no nie mogę skojarzyć.
Seven milestones...
The message of the wind

minder

• Master of Disaster
  • Administrator
  • *
  • Wokół sami lunatycy...
    • mindr.
« Reply #119 on: 2011-06-02, 07:52:37 »
Okładka ewidentnie inspirowana jest twórczością ilustratorów albumów z nurtu psychodelicznego rocka. Jeśli okładka odzwierciedla materiał muzyczny, to możemy się spodziewać zarówno onirycznych pasaży, jak i hałaśliwego rozedrgania. A pewnie obu jednocześnie ;) W każdym razie po premierze przez co najmniej rok będziemy się doszukiwać podobieństw do wszystkich albumów wydanych przed 1980 rokiem :D
Wyslano: 2011-06-02, 07:32:07
Największa wersja, jaką udało mi się znaleźć (936x936)

Ktoś na facebooku zasugerował, że te czaszki pod drzewem, to czaszki byłych członków zespołu.
Moglo by byc. Doliczylem sie 11 czaszek, a metal-archives podaje, ze bylych czlonkow Opeth jest wlasnie 11.
To wysoce prawdopodobne. Bardzo wymowna w tym kontekście jest spadająca głowa Wiberga.
« Last Edit: 2011-06-02, 07:55:53 by minder »
True Pagan Winter Crew

lofty-success