Poll

Najlepszy kawałek na Heritage to:

Heritage
1 (1.6%)
The Devil's Orchard
6 (9.7%)
I Feel the Dark
6 (9.7%)
Slither
3 (4.8%)
Nepenthe
3 (4.8%)
Häxprocess
10 (16.1%)
Famine
4 (6.5%)
The Lines in My Hand
6 (9.7%)
Folklore
17 (27.4%)
Marrow of the Earth
2 (3.2%)
Pyre
1 (1.6%)
Face in the Snow
3 (4.8%)

Total Members Voted: 45

Author Topic: Heritage  (Read 46140 times)

0 Members i 5 Gości przegląda ten wątek.

:Wreath:

• [wreath]
Odp: Heritage
« Reply #1140 on: 2011-10-29, 13:55:45 »
Myślę z całym sercem że Wilson ich zrobił w ch*ja i sam sobie nagrał lepszą płytkę a im doradzał złe rzeczy...
Trust i inni, nie przeceniajcie roli Stevena. 8)

zgadzam się z Jackiem. Na dokumencie do Heritage wyraźnie widać, że Stefek się dystansuje od płyty Opeth i unika oceniania jej (i nie sądzę, że to ze względu na swój udział w jej powstawaniu, który zresztą był bardzo skromny skoro tylko miksował a nie produkował).. Zresztą nawet Mike wydaje się niepewny co do jej oceny.

Unas

• Hate, Dominate, Congregate, Eliminate...
  • Global Moderathor
  • *
  • Zajebisty gawron jest zajebisty
« Reply #1141 on: 2011-10-29, 16:36:26 »
Można wręcz rzecz, że wszyscy oczekiwaliśmy pełnej niespodzianek rewolucji, a okazało się, że samemu autorowi trudno powiedzieć dokąd doszedł. Cóż, ja tą płytę potraktuję jako pierwszy przystanek, bo jak sądzę (i tu fajni growlu Majka mogą juz płakać) nie usłyszymy jego ryku więcej ani na płycie Opeth, ani na albumie Bloodbath (jeśli taki kiedykolwiek jeszcze powstanie). Co do koncertów to też mam spore wątpliwości.
[under construction]

Luksor

• Mourner
  • *
  • Phantom of the Opera
    • Whiteslope
« Reply #1142 on: 2011-10-29, 19:19:01 »
Myślę z całym sercem że Wilson ich zrobił w ch*ja i sam sobie nagrał lepszą płytkę a im doradzał złe rzeczy...
Trust i inni, nie przeceniajcie roli Stevena. 8)
zgadzam się z Jackiem. Na dokumencie do Heritage wyraźnie widać, że Stefek się dystansuje od płyty Opeth i unika oceniania jej (i nie sądzę, że to ze względu na swój udział w jej powstawaniu, który zresztą był bardzo skromny skoro tylko miksował a nie produkował).. Zresztą nawet Mike wydaje się niepewny co do jej oceny.

Poniżej krótki cytat charakteryzujący udział i sposób pracy Stevena jako producenta:
Quote from: Teraz Rock (7/2010)
We’re... zmiksował Steven Wilson z Porcupine Tree. Jego rękę czuć chociażby w utworze Get Off, Get Out.

Vincent Cavangh (Anathema): To dobry przyjaciel, ale też niesamowicie zdolny producent. Nauczyłem się od niego wiele w tak krótkim czasie! Okazało się, że miksując ścieżki używa dokładnie tego samego sprzętu co ja - byłem w szoku! Myślałem, że ma nie wiadomo jak rozbudowane studio, a on użył naszego! Poza tym jest prawdziwym geniuszem, ma niewyobrażalnie czułe ucho. Słyszy każdy dźwięk i wie dokładnie, gdzie go umieścić w miksie - które częstotliwości zdjąć, a które podbić. Poza tym ma nienaganną etykę pracy, no i takie same muzyczne korzenie jak my. Dlatego dokładnie wiedział, o co nam chodzi. Czasami proponował, abyśmy coś dodali, innym razem sugerował, żeby coś wyrzucić, bo nagraliśmy zbyt dużo. Pomyślcie, czy to aby na pewno wam potrzebne - i najczęściej rzeczywiście nie było. Współpraca z nim była cudowna. Ma wspaniały temperament i ogromne umiejętności – idealnie się zgraliśmy.
Seven milestones...
Under a watching autumn eye
Contorted trees are spreading forth
The message of the wind

wooy

• Mourner
  • *
    • Lurk Moar
« Reply #1143 on: 2011-10-29, 23:11:42 »
dobra, bo cały czas się bałem o to zapytać (miałem nadzieję że kto inny o tym wspomni, a tu nic...) czy tylko mi się wstęp czyli Heritage kojarzy z głównym motywem z ojca chrzestnego?
http://www.youtube.com/watch?v=ZdqD5mNk5IE&feature=fvst
„Bo ludzie zamienili się w nijakie miernoty, których wegetacją nie wstrząsają żadne impulsy woli” Fryderyk Nietsche

"Quidquid latine dictum sit, altum videtur"

helios

« Reply #1144 on: 2011-10-29, 23:59:14 »
Cholera, może trochę naciągane podobieństwo, ale coś w tym jest. Choć nie wiem czy sam bym na to wpadł :P

Funnykris

« Reply #1145 on: 2011-10-31, 16:02:37 »
dobra, bo cały czas się bałem o to zapytać (miałem nadzieję że kto inny o tym wspomni, a tu nic...) czy tylko mi się wstęp czyli Heritage kojarzy z głównym motywem z ojca chrzestnego?
No podobne :P Zbieg okoliczności, W zasadzie melodie w muzyce były już nagrane w takiej różnorodności że wszystko się gdzieś tam powtarza
Death is only the personification of the unknown. That unknown is waiting for us.

Luksor

• Mourner
  • *
  • Phantom of the Opera
    • Whiteslope
« Reply #1146 on: 2011-10-31, 17:08:12 »
W ogóle mi się z tym nie kojarzy, choć temat z "Ojca Chrzestnego" znam od prawie czterdziestu lat. To zupełnie inna melodia. Równie dobrze podobieństwa można dopatrywać się np. w "Barierze".  Ale fakt, tych skojarzeń z muzyką filmową na nowym albumie wszyscy mamy jakby więcej. :wink:
Seven milestones...
The message of the wind

Luksor

• Mourner
  • *
  • Phantom of the Opera
    • Whiteslope
« Reply #1147 on: 2011-11-02, 17:12:00 »
Recenzja albumu z najnowszego "Teraz Rock":
Seven milestones...
The message of the wind

Callahan

• ?
« Reply #1148 on: 2011-11-02, 17:33:26 »
Znamienne, że rockowa płyta metalowego zespołu zbiera wysokie oceny w metalowych czasopismach i jest mieszana z błotem w rockowych. Najwyraźniej Mikael wszedł nie na swoje podwórko, robi nie to, co robić umie najlepiej :]

Hieronim_Berbelek

« Reply #1149 on: 2011-11-02, 18:50:03 »
Tak na marginesie to okładka nowego numeru TR wygląda niemal identycznie jak jedna z dwóch okładek Metal Hammera. Mogli zwrócić na to uwagę. A jeśli wytknę, że Slither został "złagodzony łagodnym śpiewem", to wyjdzie pewnie że się czepiam :P
It was me, peering through the looking-glass
Beyond the embrace of Christ
Like the secret face within the tapestry
Like a bird of prey over the crest
And she was swathed in sorrow, as if born within its mask

mr_b

« Reply #1150 on: 2011-11-02, 20:21:44 »
Autor recenzji chyba się spodziewał 'metalowej' płyty. Ale ma racje co do tego, że Mikael chyba trochę się pogubił w tych eksperymentach.

In_Prog_We_Trust

« Reply #1151 on: 2011-11-03, 00:20:03 »
recka zbyt ostra. pisał to gościu, który ma przydzielone recenzowanie ciężkiego metalu typu behemoth. zupełnie nie obiektywne...

:Wreath:

• [wreath]
« Reply #1152 on: 2011-11-03, 17:09:41 »
widać wyraźnie, że spodziewał się czegoś cięższego, ale argumenty na przeciw ma jak najbardziej solidne. Brak weny jest dość ewidentny bądź co bądź

Luksor

• Mourner
  • *
  • Phantom of the Opera
    • Whiteslope
« Reply #1153 on: 2011-11-04, 07:00:50 »
Seven milestones...
The message of the wind

Blek

« Reply #1154 on: 2011-11-04, 08:56:03 »
Recenzje recenzjami, ale przyszło mi do głowy, że wolałbym, żeby Heritage było raczej takim wyjątkiem, jak Damnation, a nie nowym kierunkiem, który będzie obrany na każdej kolejnej płycie. Niestety, z tego, co mówicie growlu raczej już nie usłyszymy, więc pewnie kolejne albumy będą coraz bardziej brnąć w stylistykę, z jaką mamy do czynienia na Heritage?

(gdyby chociaż nagrywali na przemian - płyta ostra, spokojna, ostra, spokojna)

lofty-success