Author Topic: Artykuły na temat Opeth!  (Read 26596 times)

0 Members i 1 Gość przegląda ten wątek.

Whodo

• the true voice of the gutter
    • http://green-carnation.info/
Artykuły na temat Opeth!
« on: 2005-08-29, 10:20:02 »
Kilka osób pisało na forum, że powinien powstać taki temat gdzie umieszczalibyśmy wywiady, recenzje i inne artykuły na temat Opeth. Dlatego postanowiłem taki utworzyć i na początek umieszczam link do wywiadu z ostatniego Metal Hammera.

Luksor

• Mourner
  • *
  • Phantom of the Opera
    • Whiteslope
Artykuły na temat Opeth!
« Reply #1 on: 2005-08-29, 10:36:29 »
No to tylko dla porządku przypominam, że w innym wątku wspominałem o pierwszej netowej recenzji jaka pojawiła się na stronach polskich na temat GR, dokładnie na ArtRock.pl w dziale "recenzje albumów".
Seven milestones...
Under a watching autumn eye
Contorted trees are spreading forth
The message of the wind

masster

Artykuły na temat Opeth!
« Reply #2 on: 2005-09-01, 18:38:58 »
w najnowszym,wrzesniowym numerze Metal Hammera jest troche o Opeth (dzieki Minder,gdybys nie powiedzial ze Opeth jest na okladce,pewnie nawet nie wiedzialbym o tym,bo zazwyczaj nie kupuje MH :wink: )
jak juz powiedzialem jest ich zdjecie na okladce.siedza chlopaki,z tylu fioletowe tlo.ale co mnie najbardziej rozbroilo w tej fotce,to fakt,ze Peter siedzi....w samych skarpetkach :lol:  nie zauwazylem tego wczesniej,widocznie uznali,ze te jego zielone trampeczki beda sie zle prezentowaly [-X  :P
jest tez recenzja GR i wywiad z Mikaelem,super i rewelacyjny moze nie jest,ale i tak duzo lepszy niz ten poprzedni.
linku do tego nie podaje,bo nie znam,nie wiem czy wogole juz to jest w sieci.
ale jestesmy tuz po koncercie,przytocze jedno pytanie z tego wywiadu:
"MH:(...) Wkrotce bedziecie w Polsce,jakies niespodzianki?Bedziecie grac jakies nowe numery?
MA: Tak! Bedziemy grali co najmniej 1 nowy utwor ,nie wiem ile czasu dla nas przewidziano,ale to jest festiwal,pewnie bedzie wiec troche chaotycznie,jak na kazdym festiwalu..Juz troche nas nie bylo w Polsce,jakies 3 lata,mysle,ze dostaniemy co najmniej 1 godzine ,czyli zagramy 1 nowy i kilka starszych kawalkow,pp prostu dobrze sie przy tym bawiac."
zostawiam bez komentarza :evil:

Luksor

• Mourner
  • *
  • Phantom of the Opera
    • Whiteslope
Artykuły na temat Opeth!
« Reply #3 on: 2005-09-01, 18:54:13 »
Recenzja autorstwa Asi Szyry jest super napisana. Najchętniej bym ją tu umieścił, ale może to jest też piractwo...?
Seven milestones...
The message of the wind

masster

Artykuły na temat Opeth!
« Reply #4 on: 2005-09-01, 20:02:17 »
Quote from: Jacek
Recenzja autorstwa Asi Szyry jest super napisana. Najchętniej bym ją tu umieścił, ale może to jest też piractwo...?

ej,bez przesady,nie popadajmy w skrajnosci :P w kazdym razie nie wydaje mi sie bys popelnil tu jakies wielkie przestepstwo :)
jesli tylko chce ci sie to przepisac,to smialo :wink:

benighted

• STILL LIFE
Artykuły na temat Opeth!
« Reply #5 on: 2005-09-01, 20:39:27 »
A czy ktoś z posiadających najnowszy numer MH ma w domku skaner i mógłby eeekhm..... :lol:
True Pagan Winter Crew

masster

Artykuły na temat Opeth!
« Reply #6 on: 2005-09-01, 21:32:43 »
Quote from: benighted
A czy ktoś z posiadających najnowszy numer MH ma w domku skaner i mógłby eeekhm..... :lol:

spoko,da sie zalatwic 8)

benighted

• STILL LIFE
Artykuły na temat Opeth!
« Reply #7 on: 2005-09-01, 22:38:28 »
Dzięki, dzięki  i jeszcze raz wielkie dzięki !
True Pagan Winter Crew

djdioda

• Nazgul ortografii
  • Administrator
  • *
  • Southpole chainsaw massacre
Artykuły na temat Opeth!
« Reply #8 on: 2005-09-02, 08:23:04 »
Quote from: masster

spoko,da sie zalatwic 8)

Noo, miło by było ;)

masster

Artykuły na temat Opeth!
« Reply #9 on: 2005-09-02, 13:50:48 »
Quote from: djdzida

spoko,da sie zalatwic 8)

Noo, miło by było ;)

noo,nie widze zadnego problemu  :wink:

Czarna

• ~pani wiosna~
Artykuły na temat Opeth!
« Reply #10 on: 2005-09-02, 16:45:27 »
Wlasnie też jakoś przechodziłam koło kiosku i znajome mordki się do mnie uśmiechają... podchodzę bliżej... fioletowe tło... O, Opeth! :D Ale nie kupiłam :D
...If I call will you come and will you save me?

Luksor

• Mourner
  • *
  • Phantom of the Opera
    • Whiteslope
Artykuły na temat Opeth!
« Reply #11 on: 2005-09-02, 18:23:20 »
Quote from: Jacek

ej,bez przesady,nie popadajmy w skrajnosci :P w kazdym razie nie wydaje mi sie bys popelnil tu jakies wielkie przestepstwo :)
jesli tylko chce ci sie to przepisac,to smialo :wink:

No, jeżeli tak uważacie - cytuję:
"Już po wydaniu w krótkich odstępach czasu „Deliverance" oraz „Damnation" wielu zastanawiało się, w którą stronę pójdzie Opeth na swojej nowej płycie. Czy górę weźmie metalowa natura Mikaela Akerfeldta i jego zamiłowanie do ciężkich deathowych brzmień na zasadzie; ciągnie wilka do lasu, czy też objawi się tutaj jego bardziej wyważone i spokojne oblicze zaprawione progresywną melancholią. Już po singlu promującym album („The Grand Conjuration") nie ma wątpliwości z jakiej klasy zespołem mamy do czynienia. Nie ma mowy o jakimś prosto zdefiniowanym stylu, a wręcz przeciwnie, numer wręcz akrobatyczny, aż ciężko wyobrazić sobie, że utwór ten pierwotnie brzmiał jak kawałek Nevermore... W sumie mamy tutaj 8 numerów. Średni czas trwania kompozycji to 10 min. Można też zaryzykować stwierdzenie, że typowych death metal pierwiastków w muzyce Opeth jest coraz mniej, a właściwie, ustępują one miejsca różnym gitarowym eksperymentom rodem z lat 60. czy 70. I jeszcze jedno rzuca się od razu w uszy, obłędne wykorzystanie klawiszy, od zwykłego pianina po organy Hammonda i spora pewnie w tym zasługa nowego muzyka - Pera Wilberga... Ze starym, powiedziałabym typowym Opeth może kojarzyć się numer otwierający album - „Ghost Of Perdition" czy kolejny - „Baying Of The Hounds". Początek jest iście złowróżbny. A dalej tak typowe „opethowe" małżeństwo stylów i nastrojów, zbudowane na bardzo precyzyjnej bazie. Jest więc i miejsce na wściekle zacięte partie gitary, jest i czas na zadumę z bajecznymi gitarami w tle. Akerfeldt płynnie przechodzi od growlingu do melodyjnych harmonii wokalnych... Apokaliptyczny wręcz klimat utrzymuje się w dalszej części: „Wszystko, w co wierzyłeś, jest kłamstwem, każdy, kogo kochałeś, jest już pogrzebany"... rytmiczne połamańce, progresywne przeskoki, pejzaże rozlanych klawiszy... „Beneath The Mire" to chyba numer z największym epickim rozmachem gdzie na pierwszy plan wysuwają się organy Wilberga i potem przechodzą w czyste partie fortepianu. Znajdziemy tutaj też kilka balladowych perełek, bardzo wysublimowane w brzmieniu, przypominające rozmarzony styl „Damnation", jak np. orientalny "Atonement" (chyba dość spora niespodzianka dla fanów zespołu) z orientalnymi gitarami, nieco „doorsowym" wydźwiękiem całości, z rytmiką zaczerpniętą z „Revolverovego" okresu Beatlesów... Czy też niezwykle łagodny i z wielkim wyczuciem odśpiewany „Reverie/Harlequin Forest" czy już kolejny „Hours Of Wealth", no i na koniec „Isolation Years" - najłagodniejszy, najpiękniejszy numer na całej płycie, a sam Akerfeldt zastrzega, że to najlepszy numer w całej karierze i coś w tym stwierdzeniu jest... No i jest to też najkrótszy numer na płycie. Rozbieranie muzyki Opeth na czynniki pierwsze trochę mija się z celem i przypominać mogłoby to raczej rozbieranie choinki na Boże Narodzenie, w celu jej oglądnięcia, zamiast podziwiania jej w całości. Opeth znowu pokazuje 2 strony mocy, i choć ta mroczna nie jest już może z tych najczarniejszych, a jasna również ma wiele odcieni, to trudno nie oprzeć się magii przeciwieństw dawkowanych z takim wyczuciem. Na pewnej płaszczyźnie można byłoby tę płytę śmiało postawić na półce między Pink Floyd, King Crimson i „Lateralusem" Toola - to mniej więcej podobne wibracje. Jedna z najlepszych płyt tego roku, bez względu na szlachetne skojarzenia.   Asia Szyra - MH 9/2005"
Seven milestones...
The message of the wind

masster

Artykuły na temat Opeth!
« Reply #12 on: 2005-09-02, 20:57:00 »
Quote from: Czarna
Wlasnie też jakoś przechodziłam koło kiosku i znajome mordki się do mnie uśmiechają... podchodzę bliżej... fioletowe tło... O, Opeth! :D Ale nie kupiłam :D

i slusznie,bo generalnie nic tam ciekawego nie ma,oczywiscie oprocz materialu o Opeth  :)  a prawie 8 zlociszy to kosztuje #-o

Luksor

• Mourner
  • *
  • Phantom of the Opera
    • Whiteslope
Artykuły na temat Opeth!
« Reply #13 on: 2005-09-03, 10:11:49 »
w najnowszym,wrzesniowym numerze Metal Hammera jest troche o Opeth...
(...)
linku do tego nie podaje,bo nie znam,nie wiem czy wogole juz to jest w sieci...

Trzeba co jakiś czas zerknąć na stronę czasopisma. Mają w zwyczaju niektóre artykuły z Metal Hammer prezentować tak w ok. 3 tygodnie po ukazaniu się numeru w kioskach (dostępne artykuły są podkreślone). Ponadto można przejrzeć co było w poprzednich numerach MH, wybierając opcję „< poprzedni / następny >”.
Seven milestones...
The message of the wind

Czarna

• ~pani wiosna~
Artykuły na temat Opeth!
« Reply #14 on: 2005-09-03, 13:22:46 »
No coś Ty... serio?   :mrgreen:
...If I call will you come and will you save me?