Mourner's Corner
2010-09-10, 23:26:31 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Prosimy nie karmić trolli!

Strona główna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj się Rejestracja  
Ankieta
Pytanie: Przełom czy Wodna Szopa?
Przełom - 34 (45.9%)
Wodna Szopa - 14 (18.9%)
Ani jedno ani drugie - 26 (35.1%)
Głosów w sumie: 67

Strony: [1] 2 3 ... 103   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Watershed  (Przeczytany 73507 razy)
Luksor
Mourner
*

Phantom of the Opera

« : 2008-02-05, 10:19:20 »

Nowy album będzie zatytułowany najprawdopodobniej "Watershed" i nie podejrzewam, by to była jakaś zmyłka, bo info pochodzi z australijskiej witryny RaodRunner:
‘Watershed’ has been revealed as the title of the forthcoming Opeth album, due for a mid year release.

New York, NY: Swedish progressive metal titans Opeth, often credited as being forward thinkers who are a genre of one, are proud to announce Watershed as the title of their forthcoming album, due out on Roadrunner Records on June 2, 2008.

The album, recorded in the band’s native Sweden and produced by frontman/guitarist Mikael Akerfeldt and Jens Bogren, is a masterwork that follows the time-honored Opeth tradition; it’s modern yet timeless, progressive yet paying homage to the sounds of classic rock. Watershed is truly one of those special records that cycles through a variety of moods, speeds and textures, complete with lots of subtleties and nuances of sound. Because of its expansive scope, Watershed is destined to land the album atop many “Best of 2008” lists. Album opener “Coil” is a gorgeous acoustic number, featuring local folk vocalist Nathalie Lorichs, while “Heir Apparent” will knock listeners unconscious with its blunt force metal. Always one to defy the rules, Opeth posits sung vocals over artillery-like blast beats on “The Lotus Eater,” cementing their reputation as innovators and redefiners.

Watershed combines elements of modern metal, prog rock, free jazz and hints of European folk music, all of which come together for a seamless, unique collection of songs that will leave an indelible mark upon all who listen. Watershed is the first Opeth release to feature new guitarist Fredrik Akesson and drummer Martin Axenrot and is the band’s second effort for Roadrunner Records. Watershed is the eagerly awaited follow up to 2005’s critically acclaimed Ghost Reveries.

The complete track listing is as follows: “Coil,” “Heir Apparent,” “The Lotus Eater,” “Burden,” “Porcelain Heart,” “Hessian Peel” and “Hex Omega.”
« Ostatnia zmiana: 2008-05-09, 10:30:38 wysłane przez minder » Zapisane

Seven milestones...
Under a watching autumn eye
Contorted trees are spreading forth
The message of the wind
Serenity Painted Death

« Odpowiedz #1 : 2008-02-05, 10:29:53 »

Rozumiem, że o nowym albumie będziemy teraz pisać w tym temacie.

"Watershed" is the name of Opeth´s 9th studio observation. The album has just been mixed and mastered by Jens Bogren with M. Akerfeldt. The album consist of 7 songs and the titles are as follows:

1. Coil
2. Heir Apparent
3. The Lotus Eater
4. Burden
5. Porcelain Heart
6. Hessian Peel
7 .Hex Omega

All the songs have been written by M. Akerfeldt apart from "Porcelain Heart" which was co-written with Fredrik Akesson. One additonal track, "Derelict Herds" has also been recorded and this was written by Mikael Akerfeldt and Per Wiberg. On top of this, 3 cover songs has been recorded. "Bridge of sighs" from Robin Trower´s 1974 Lp with the same title, "Den ständiga resan" (sung in Swedish) by Marie Fredriksson as well as the classic Alice in Chains song, "Would?".

The album was recorded at Fascination street studios during November 1 and December 13. Some addtional recordings were done between January 3rd and 7th. Produced by Jens Bogren and Mikael Akerfeldt and Opeth.

Says Mikael Akerfeldt: "I´ve worked so hard with these songs for quite some time now, I´ve listened to 'em a zillion times. I don't hate them just yet! The album sounds great sonically and I think I can hear us evolving as the record plays on. It is taking us somewhere musically and I don't know where. It's very exciting to say the least! I can't remember having enjoyed a recording this much ever before."

The cover was (as usual) designed by Travis Smith in co-operation with Akerfeldt. Release date is yet to be confirmed but Roadrunner worldwide will have it out sometime in the Springtime of this year.

EDIT: Zamieniłem w nazwiskach na zwykłe "A", żeby było bardziej czytelnie.
« Ostatnia zmiana: 2008-02-05, 10:34:38 wysłane przez Serenity Painted Death » Zapisane

Największą zaletą człowieka jest to, że potrafi myśleć.
Szkoda tylko, że jest to także jego największa wada.
Luksor
Mourner
*

Phantom of the Opera

« Odpowiedz #2 : 2008-02-05, 10:31:10 »

Jakby nie patrzeć, ten dział jest poświęcony muzyce naszego ukochanego bandu, więc myślę, że będzie wygodniej, bo informacja dot. tytułu i tracklisty jest już pewna - jest już potwierdzenie na Opeth.com - cytat ze strony w poście wyżej u Serenity Painted Death.
« Ostatnia zmiana: 2008-02-05, 10:53:46 wysłane przez Jacek » Zapisane

Seven milestones...
The message of the wind
Serenity Painted Death

« Odpowiedz #3 : 2008-02-05, 10:40:24 »

Czuje w kościach, że to będzie przełomowy album Opeth. Widać to po wszystkim, nawet po nazwach piosenek i samego albumu. Teraz tylko pytanie, czy będzie to przełom na + czy na -

Luksor
Mourner
*

Phantom of the Opera

« Odpowiedz #4 : 2008-02-05, 11:12:50 »

Czuje w kościach, że to będzie przełomowy album Opeth.
O niczym więcej w tej chwili nie marzę. Very Happy
A tak btw. pobawmy się może w tłumaczenie tytułów. Jak właściwie przetłumaczyć tytuł albumu, czyli połączenie wody i szopy?

Edit: już znalazłem: watershed - przełom, punkt krytyczny.
Nie wiedziałem tego. Embarassed
« Ostatnia zmiana: 2008-02-05, 11:23:36 wysłane przez Jacek » Zapisane

Seven milestones...
The message of the wind
Serenity Painted Death

« Odpowiedz #5 : 2008-02-05, 11:26:17 »

Edit: już znalazłem: watershed - przełom, punkt krytyczny.
Nie wiedziałem tego. Embarassed

Watershed - Dział wodny, punkt zwrotny

A jeśli chodzi o utwory, to:

Coil - zwinięcie, obwijać, obwinąć, obkręcać, nawinąć
Heir Apparent - widoczny następca
The Lotus Eater - zjadacz lotosu (lotusu?)
Burden - ciężar
Porcelain Heart - porcelanowe serce
Hessian Peel - pojęcia nie mam, peel to łuszczyć, łuszczenie czegoś
Hex Omega - a tu to już w ogóle Razz

EDIT2 - Mamy potwierdzenie od Mikaela

"Watershed

That's the name of the the new album right there...
Songs?

1. Coil
2. Heir Apparent
3. The Lotus Eater
4. Burden
5. Porcelain Heart
6. Hessian Peel
7. Hex Omega

We also recorded an extra track called "Derelict herds" + a few covers: "Bridge of sighs" (Robin Trower), "Den ständiga resan" (Marie Fredriksson) & "Would?" (Alice in chains). The album's set to be released through Roadrunner worldwide in late May (in some territories) and early June (in others). I can't remember the dates besides we never seem to keep them anyways.

Hope you will check it out...it's delicious like fresh custard on a blueberry pie! Or a beer.....

Working on the sleeve now and it will be nice.
Cheers to you whose religion is Heavy Metal music!

Mike"
« Ostatnia zmiana: 2008-02-05, 11:44:44 wysłane przez Serenity Painted Death » Zapisane

aibrean
Przyjaciel forum
Global Moderathor
*

drużyna A

« Odpowiedz #6 : 2008-02-05, 11:54:25 »

Burden to nie tyle 'ciężar', co 'brzemię'.
Hessian to albo 'najemnik' albo przymiotnik 'heski' (od Hesji, krainy geograficznej w Niemczech, z której najemnicy walczyli w amerykańskiej wojnie o niepodległość po stronie kolonistów [ale głowy nie dam]). W każdym razie trzeba by mieć więcej wsparcia w (nieznanym jeszcze) tekście utworu, bo tłumaczenie 'skóra najemnika' czy 'złuszczanie najemnika' brzmi...sami widzicie jak Laughing
Coil to także 'sprężyna' lub 'zwój'.
'hex' znaczy tyle, co 'klątwa, zły urok'. Co oznacza w kombinacji z ostatnią literą greckiego alfabetu - nie mam pojęcia, chyba nie jestem occult enough Razz

Courage Wolf rzecze: Life is hard. Be harder.
Serenity Painted Death

« Odpowiedz #7 : 2008-02-05, 11:59:59 »

Hessian to albo 'najemnik' albo przymiotnik 'heski' (od Hesji, krainy geograficznej w Niemczech, z której najemnicy walczyli w amerykańskiej wojnie o niepodległość po stronie kolonistów [ale głowy nie dam]). W każdym razie trzeba by mieć więcej wsparcia w (nieznanym jeszcze) tekście utworu, bo tłumaczenie 'skóra najemnika' czy 'złuszczanie najemnika' brzmi...sami widzicie jak Laughing

Hm... a może Peel nie znaczy tutaj "łuszczenie" tylko "łuska"? Np łuska (od pocisku?) najemnika, który walczył w Hesji (troche fantazji Razz)

Luksor
Mourner
*

Phantom of the Opera

« Odpowiedz #8 : 2008-02-05, 12:40:10 »

Potwierdziła się jednak informacja z wczorajszej recki o żeńskim wokalu w otwierającym kawału:
Cytat: onet.pl

Ciekaw jestem czy edycja specjalna "Watershed" (bo taka z pewnością wyjdzie jak w przypadku "Systematic Chaos" Dream Theater lub specjalne EP jak w przypadku "Nil Recurring" Porcupine Tree) zawierać będzie:
Cytat: blabbermouth.net

Seven milestones...
The message of the wind
aibrean
Przyjaciel forum
Global Moderathor
*

drużyna A

« Odpowiedz #9 : 2008-02-05, 12:45:35 »

Hm... a może Peel nie znaczy tutaj "łuszczenie" tylko "łuska"? Np łuska (od pocisku?) najemnika, który walczył w Hesji (troche fantazji Razz)

mój drogi, gadasz z anglistką Razz łuska nabojowa to 'shell' nie, 'peel' ma znaczenie jak najbardziej organiczne i "skórzaste", jakąkolwiek skórę mamy na myśli Smile być może to słówko jako rzeczownik nabiera jakiegoś nieznanego mi znaczenia, niezwiązanego z obieraniem/łuszczeniem, I shall inquire about it Twisted Evil

ha, a może to 'heskie obdzieranie ze skóry'?

Courage Wolf rzecze: Life is hard. Be harder.
Serenity Painted Death

« Odpowiedz #10 : 2008-02-05, 13:35:26 »

mój drogi, gadasz z anglistką Razz

Respekt  Ya winkles

Hm. A Hex Omega mogłoby oznaczać np "koniec klątwy"? Może to, że Omega to ostatnia litera greckiego alfabetu oznacza po prostu koniec.

Do tego cały ten album wygląda mi troche na album koncepcyjny.
Na początku taki wstęp, przedstawienie postaci opisywanej.
Potem pojawia się ten "następca", nasz główny bohater (król, rycerz?)
Szybko zostaje jednak zdradzony i zjada zatruty Lotos (Lotos może być przedstawiony jako jakiś pokarm, lub po prostu jako trucizna), przez co czuje ciężar/brzemię/choruje.
Czuje się tak słaby, jakby jego serce było z porcelany.
Mimo wszystko walczy do końca z wrogiem niczym najemnik (?).
Aż w końcu jego klątwa się kończy (umiera?).
Wiem, mam bujną wyobraźnie Razz
« Ostatnia zmiana: 2008-02-05, 13:37:19 wysłane przez Serenity Painted Death » Zapisane

Kekkai

kota

« Odpowiedz #11 : 2008-02-05, 13:43:04 »

"Hex Omega" można potraktować jako "Ostatni Urok" dopełniający dzieła. (tylko po polsku brzmi jak jakiś utwór Artrosis... "Ukryty Wymiar" te sprawy)

"Hessian cloth", moi drodzy, to taki materiał niezbyt miły w dotyku, który robiony jest między innymi z juty. Na pewno wiecie co to worek jutowy. Peels to obierki, skórka. Być może chodzi o taką skórkę z czegoś  - wysuszoną, pomarszczoną i mało przyjemną w dotyku. Taka moja fantazja.

"Heir Apparent" to moim zdaniem "Prawowity Następca."

Luksor
Mourner
*

Phantom of the Opera

« Odpowiedz #12 : 2008-02-05, 13:53:00 »

The Lotus Eater - zjadacz lotosu (lotusu?)
Oto kilka tropów związanych z The Lotus Eater Ciekawe czy do któregoś z nich nawiązuje tekst Mikaela?
« Ostatnia zmiana: 2008-02-05, 13:54:44 wysłane przez Jacek » Zapisane

Seven milestones...
The message of the wind
vertigo
Global Moderathor
*

'nadaję ci imię jaszczomp'

« Odpowiedz #13 : 2008-02-05, 13:54:50 »

Peel może równie dobrze oznaczać łopatę piekarską, albo obiekt warowny (peel tower). To drugie raczej odpada bo kontekst historyczny ma się nijak do Hesji. Pewnie będzie miało to coś bardziej wspólnego z obnażaniem lub obdzieraniem. W tym wypadku nie mając tekstu będzie raczej ciężko pojąć o co chodzi, natomiast może faktycznie ma to coś wspólnego z heskimi najemnikami? Tak mi się to jakoś skojarzyło z 'Cossacs Are', które można znaleźć na 'The Drift' (czyli jak twierdzi Akerfeldt jednej z inspiracji przy powstawaniu nowej płyty).
Heir Apparent to nie 'widoczny następca', tylko prawowity spadkobierca lub prawowity następca tronu. Hex Omega? Może chodzi o liczbę? Omega = 800.

Co do pozostałych informacji, to tytuł mnie jakoś nie zachwyca ;]. Widząc na półce album z napisem 'Przełom' raczej bym go nie kupił mrgreen Fajnie, że scoverowali jakieś mało znane (przynajmniej dla mnie) piosenki, może z tego wyjść ciekawy dodatek do płyty. Z drugiej strony 'Would?' Alice In Chains nie pasuje mi do stylu Opeth, tym niemniej jestem ciekaw jak przerobili jeden z moich ulubionych kawałków tej grupy.

edit: widzę, że Kekkai była przede mną ;]. Podoba mi się to z tym hessian cloth, poszedłbym raczej w tym kierunku.

Serenity Painted Death

« Odpowiedz #14 : 2008-02-05, 14:23:34 »

Widząc na półce album z napisem 'Przełom' raczej bym go nie kupił

To jeszcze zależy od okładki, na którą nadal czekamy.

Strony: [1] 2 3 ... 103   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2007, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!