Mourner's Corner
2010-09-07, 21:26:44 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Można już zamawiać koszulki promujące Mourner's Corner.

Strona główna   Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 ... 4 5 [6]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Opeth w God of War III  (Przeczytany 3764 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
vertigo
Global Moderathor
*

'nadaję ci imię jaszczomp'

« Odpowiedz #75 : 2010-03-07, 14:33:32 »

Jeżeli po 15 latach od wyjścia pierwszej płyty, metalowy zespół zaczyna grać flamenco to zazwyczaj oznacza, że najwyższa pora myśleć o zakończeniu kariery  .
Piosenka w każdym razie jest całkiem fajna, aż mam ochotę na więcej. Właściwie kompozycyjnie to standardowy Opeth, tylko upchany w niespełna 6 minutowym formacie. Gdyby dodać jeszcze 6 min na cięższe wstawki, rozbudowanie niektórych motywów, to pewnie i przejścia pomiędzy poszczególnymi częściami utworu brzmiałyby naturalniej. Swoją drogą Akerfeldt znowu wykazał się inwencją twórczą... i zerżnął tytuł + pierwszą linijkę tekstu z utworu Marca Bolana (można posłuchać fragmentu na Last.fm). Jeżeli chodzi o wstawki na moogu takie jak ta Pera, to jestem jak najbardziej za pojawieniem się takowych na nowej płycie O. No i coś mi mówi, że Peter takiej solówki na akustyku jednak by nie odstawił Wink. Zresztą co do tej ostatniej części The Throat of Winter - nie wydaje wam się zbliżona klimatem do intra The Apostle in Triumph (czyli tak właściwie końcówki Requiem)?

Enter_the_Chicken

PT

« Odpowiedz #76 : 2010-03-07, 22:09:55 »

Mały OT: A ja, aż sasiadłem do God of War 2 Smile Jedynka była cudowna, dwójka już ją pobiła, po dwóch godzinach gry Smile

Nelo_Angelo

"Death and life taken so easily..."

« Odpowiedz #77 : 2010-03-08, 19:14:26 »

Mały OT: A ja, aż sasiadłem do God of War 2 Smile Jedynka była cudowna, dwójka już ją pobiła, po dwóch godzinach gry Smile

[offtop mode on]

bez spojlerów, powiem, że dwójka bardziej wymiata fabularnie, o czym się z resztą przekonasz Wink
... ale kocham obie części! xD

[/offtop mode off]

powracając do tematu... od zawsze podobała mi się muzyka w GOW, a jak usłyszałem, że będą tam również DreamT i Opeth, to mnie bardzo ucieszyło Wink i szczerze, podobają mi się te kawałki. Oczekiwałem jednak growlu od Mike'a, ale zapomniałem, że nie każdy gracz i słuchacz gustuje w growlach, a Mike złagodniał, więc wynikło co wynikło... według mnie, growl dodałby brutalności i agresji grze.
Wspominając inną grę: Devil May Cry 3, z którego uwielbiam OST, bo czuć było agresję. A Opeth dodał klimatu i tyle - koniec narzekania Very Happy

Luksor
Mourner
*

Phantom of the Opera

« Odpowiedz #78 : 2010-03-19, 00:03:08 »

Cytat: Mikael Akerfeldt
Quite interesting to see how diverse the reactions have been to our last song, ”The throat of Winter” that we recorded to be included on a disc coming with the ”God of War 2” game. Everything from ”loving it” to ”hating it” to juvenile ”meh” comments.
.. ..
I’m happy we’ve caused some reactions at least, rather raise a taste-agenda than a shrug.
It’s quite clear to me that some have yet to understand what this band is about. Some say the song doesn’t ”fit” the game, as if we’d ever, in our career, been interested in fitting in. Sorry! I was asked to write an Opeth song, and that’s what I did. Couldn’t care less if we fit in or not.
.. ..
At this point I’m complete and utterly bored with new streamlined music. Bored to tears by conventional metal arrangements. I think the future album will be more or less devoid of any fluid writing. It will be all over the place I guess, because that’s what I and ultimately Opeth as a band find interesting these days. I want it to be fucked up! I’ve written a 10 minute + piece so far and it’s miserable sounding (in a good way, for me at least) and quite disturbing. Don’t know whether it will make the final cut, but it’s certainly set the tone for what type of music I want to write right now.
.. ..
I can’t foresee what you as ”fans” will think of anything we put out anymore. I stopped wondering after ”Damnation” got hate-bombed, so we’ll just have to wait and see I guess.
.. ..
I certainly appreciate all your support during the years. Sorry I can’t commit to pleasing you all, but as we all know it simply doesn’t work like that.
.. ..
I’m happy, just wrote some lovely music with a friend and it opened my eyes somewhat. This music might come across as un-focused, but it’s really crystal clear.

Seven milestones...
Under a watching autumn eye
Contorted trees are spreading forth
The message of the wind
Unas
Hate, Dominate, Congregate, Eliminate...
Global Moderathor
*

Złota Rybka

« Odpowiedz #79 : 2010-03-19, 08:37:03 »

Opeth na starość zostanie awangardowym zespołem takim jakim był 15 lat temu. mrgreen

"And after a while you realise that time flies. And the best thing that you could do, it's take whatever comes to you. Cause time flies..."
minder
Master of Disaster
Administrator
*

Wokół sami lunatycy...

« Odpowiedz #80 : 2010-03-19, 17:53:14 »

Wiecie co? Podoba mi się postawa Mike'a. Artysta przede wszystkim powinien tworzyć według tego, co mu w duszy gra. Mike nie ogląda się ani na fanów, ani na wytwórnię. Jak do tej pory jego twórczość przysparzała zespołowi tylko więcej rozgłosu. A teraz popatrzcie na to ze strony producenta GoW3: Fanowie nie przestają się przerzucać argumentami czy Throat of Winter jest ok, czy nie. Rezultat jest taki, że o grze mówi się często i gęsto, a przecież o to producentowi chodzi. Mike to prawdziwy diabeł Razz

True Pagan Winter Crew
Luksor
Mourner
*

Phantom of the Opera

« Odpowiedz #81 : 2010-03-19, 18:29:02 »

Mi także podoba się ta postawa. I zadziwiające, bo od dłuższego czasu mam (zapewne podobnie jak wielu z Was) identyczne uczucie jak Mike: "bored to tears by conventional metal arrangements".

Seven milestones...
The message of the wind
Unas
Hate, Dominate, Congregate, Eliminate...
Global Moderathor
*

Złota Rybka

« Odpowiedz #82 : 2010-03-19, 21:32:17 »

Ja bym sobie tylko życzył, żeby on swoją miłość do klasycznego hard rocka przelał na solowy album. To jedyna rzecz, która mnie drażni w nowym Opeth. Nie Hammond rzecz jasna czy aranże, ale takie numery jak "Burden".

"And after a while you realise that time flies. And the best thing that you could do, it's take whatever comes to you. Cause time flies..."
Luksor
Mourner
*

Phantom of the Opera

« Odpowiedz #83 : 2010-03-20, 14:29:56 »

Ja także nie chciałbym już na albumach Opeth kawałków w stylu Burden, jeden w zupełności wystarczy. Generalnie niezbyt mi podchodzą współczesne formacje grające hard rock, blues zresztą też - tak się zastanawiam i do głowy nie przychodzi mi nic interesującego w tej materii. Mike zapowiadał, że solowy album będzie przedsięwzięciem stricte akustycznym (tak to zrozumiałem), więc hardrockowego grania raczej tam nie usłyszymy. Prędzej możemy się spodziewać jakiegoś nawiązania do Nicka Drake'a i The Throat of Winter. W ogóle ten najnowszy kawałek napawa mnie optymizmem na przyszłość, ale pod warunkiem, że kontrastujące, mocne elementy, które jeżeli kiedykolwiek miałyby się pojawić, byłyby stuprocentowym Opethowym riffowaniem, do jakiego nas Mike przez lata przyzwyczaił.

Seven milestones...
The message of the wind
Luksor
Mourner
*

Phantom of the Opera

« Odpowiedz #84 : 2010-08-20, 10:48:42 »

Od kilku dni przypominam sobie "The Human Equation" Ayreon, w którego nagraniu Majk brał udział - otwierający kompozycję Day Five: Voices gitarowy riff od razu przywołał The Throat of Winter. Riffy co prawda różnią się, ale oba przesycone są Zeppelinowską atmosferą.

Seven milestones...
The message of the wind
Strony: 1 ... 4 5 [6]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2007, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!